Veehouders van coöperatie IJskoud willen ook digestaat tot waarde brengen
De boeren in de coöperatie experimenteren al een tijdje met digestaat. Sinds 2020 is ook onderzoeker Herman van Schooten van de Wageningen Livestock Research betrokken bij het experiment. Op één mais- en één grasperceel wordt gedurende 3 jaar gemeten wat het effect is van digestaat op de opbrengst, kwaliteit en stikstofbenutting van gras en mais. Daarnaast kijken de betrokken boeren ook naar de uitspoeling van stikstof.
De resultaten van het eerste jaar zijn in het najaar van 2020 geanalyseerd. Hieruit blijkt dat de verschillen tussen het gebruik van runderdrijfmest en digestaat beperkt zijn. Digestaat bevatte relatief iets meer ammoniumstikstof dan runderdrijfmest. Bij gras was er geen verschil in de drogestof- energieopbrengst tussen de behandelingen met digestaat en de referentiebehandeling met runderdrijfmest en kunstmest.
De stikstofopbrengst van de behandeling waarbij de helft van de stikstofkunstmest was vervangen door digestaat was beperkt lager dan van de referentie behandeling met runderdrijfmest en kunstmest. Bij mais waren er geen noemenswaardige verschillen in drogestof- en voederwaardeopbrengst en stikstofbenutting tussen de behandelingen met digestaat en de referentiebehandeling met runderdrijfmest en kunstmest.