Onzekerheid over mogelijke doorstart van Mestverwerking Fryslân

De rechtbank heeft het bedrijf Mestverwerking Fryslân in Wouterswoude failliet verklaard. Directeur Jan Scherff heeft het faillissement zelf aangevraagd. Of het bedrijf wordt overgenomen en een doorstart maakt, kan Scherff niet zeggen. Zelf ziet hij onder de huidige omstandigheden geen goede mogelijkheid om mestverwerking rendabel te krijgen.

Mestverwerking Fryslân verwerkte pluimvee-, varkens- en rundermest tot meststoffen voor akkerbouw en tot eeb basisgrondstof voor biogasinstallaties. De provincie Friesland verleende het bedrijf een vergunning voor een uitbreiding van 95.000 tot 250.000 ton mest per jaar. Omwonenden waren het daar niet mee eens. Zij vreesden voor stankoverlast en stapten in januari dit jaar naar de Raad van State.


De rechter oordeelde dat het bedrijf de 250.000 ton per jaar op korte termijn niet zou halen. Daarnaast was er een luchtwasser geïnstalleerd en was de mestopslagplaats verbouwd. Onder die omstandigheden mocht het bedrijf van de rechter gebruik blijven maken van de vergunning.


Toch vroeg Scherff het faillissement aan voor zijn bedrijf. Hij zag geen mogelijkheid meer het bedrijf rendabel te krijgen. In 2016 kwam er bij een bedrijfsongeval een medewerker om het leven. Het bedrijf werd door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een boete van 45.000 euro.


De diverse rechtszaken hebben ook op andere manieren kosten veroorzaakt. Bovendien stelt Scherff vast dat de marktprijzen van de producten die hij levert omlaag gaan. Verder is hij erg kritisch over het beleid van de overheid met betrekking tot mestverwerking, waardoor hij niet verwacht dat de marktsituatie voor zijn bedrijf op korte termijn zal verbeteren.

Bron: RTV NOF, 04/08/2021
Publicatie: 09-08-2021