Reststroom Waterstromen is mogelijk bruikbaar als bodemverbeteraar
De afgelopen maanden heeft het bedrijf daarvoor een methode onderzocht om eerst een stikstofrijke kunstmestvervanger uit het digestaat te winnen. Het stikstofgehalte in het digestaat kan daardoor zo ver worden verlaagd, dat dit niet langer een belemmering vormt voor de toepassing als bodemverbeteraar. Waterstromen overweegt nu om te investeren in een stikstof-terugwin-installatie. Naar verwachting zal het bedrijf daarover later dit jaar een besluit nemen.
In de verwerkingsinstallatie van Waterstromen in Lichtenvoorde worden vooral reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie vergist. Dit levert per jaar circa 5 miljoen kubieke meter biogas, waarmee 15.000 MWh groene elektriciteit en warmte wordt geproduceerd. Per jaar komt er ongeveer 40.000 ton vergist organisch materiaal uit de installatie vrij.
Na de vergisting bevat het materiaal, dat rijk is aan organische vezels, nog ruim 9% stikstof per kilogram droge stof. Door het materiaal eerst te verwerken met een stikstof-stripper die is ontwikkeld door het bedrijf Nijhuis Saur Industries is dit gehalte naar verwachting te verlagen tot minder dan 1%.