Melkveebedrijf in Markelo wil benutting van monovergister verder optimaliseren

Alina en Henk Udink exploiteren een melkveebedrijf met circa 170 koeien in het Overijsselse Markelo. Sinds maart draait er op het bedrijf een monomestvergister die werd geplaatst via het project Jumpstart van FrieslandCampina. De zuivelcoöperatie helpt melkveehouders onder andere bij het verkrijgen van financiering, vergunningen en SDE+-subsidies. De volgende stap is het zoeken naar een optimale benutting van de mest en het digestaat.

Om dagverse mest te kunnen vergisten, wil de familie Udink een afstortput plaatsen aan het eind van de stal. Daar wordt nu aan gewerkt, met bovenop de put een uitbreiding van de stal met 25 meter. Op termijn kunnen dan iets meer koeien worden gehouden. De vloeren worden dichtgelegd, wat zorgt voor minder uitstoot van ammoniak en methaan.


Na 28 tot 30 dagen in de vergister, wordt een deel van de vergiste mest overgepompt naar de mestscheider. Die scheidt de mest in een dikke en dunne fractie. Digestaat dat niet door de mestscheider gaat, wordt opgeslagen in de na-opslag. Een deel van de dikke fractie wordt gebruikt voor biobedding in de boxen.


Het biogas dat ontstaat door vergisting wordt door twee motoren in een warmtekrachtkoppeling omgezet in elektriciteit en warmte. De warmte wordt gebruikt in een droogvloer, waar balen gras worden gedroogd. Daar kan ook de dikke fractie van het digestaat worden gedroogd. Van deze droogunit draaien er pas enkele in Nederland.

Bron: Nieuwe Oogst, 31/07/2021
Publicatie: 04-08-2021