Varkenshouders uit Deurne willen via integrale aanpak emissies reduceren
Bij de aanpak die de varkenshouders nastreven ligt de basis bij het juist bepalen van de uitstoot. Daarbij willen zij sensoren gebruiken die een leverancier samen met hen ontwikkelt. En tegelijkertijd willen de 5 ondernemers aan de slag met de opvang van mest in mestkelders in een ammoniak- en geurarme vloeistof, waarbij alle mest wordt verwerkt.
Binnen dat systeem wordt de mest dusdanig gerecycled dat er schoon water resteert dat op het oppervlaktewater mag worden geloosd. Er resteert alleen een dikke fractie die de varkenshouders moeten afvoeren. Al deze stromen lopen via pijpleidingen tussen de vijf bedrijven, waardoor er veel minder transportbewegingen zijn en daarmee ook minder C02-uitstoot.
Om het plan te kunnen realiseren, moeten de varkenshouders een beroep doen op de hardheidsclausule van de provincie Noord-Brabant. Het huidige vergunningensysteem biedt namelijk niet de flexibiliteit die de ondernemers nodig hebben om hun plan te realiseren.
Het zou volgens de varkenshouders van ondergeschikt belang moeten zijn op welke manier aan de emissie-eisen wordt voldaan. Dat is ook de reden waarom ze juist pleiten voor een systeem van doelvergunningen, waardoor ondernemers de mogelijkheid krijgen om emissies integraal en bij de bron aan te pakken.