CZAV ziet kansen voor nieuwe organische meststoffen

CZAV kent al tientallen jaren een samenwerking met handelaren die organische mest leveren. Voorheen werd organische mest voornamelijk toegepast
CZAV kent al tientallen jaren een samenwerking met handelaren die organische mest leveren. Voorheen werd organische mest voornamelijk toegepast vanwege het vergroten van bodemvoorraad mineralen. Nu ligt de focus veel meer op het toevoegen van organische stof in de bodem en verbeteren van bodemkwaliteit. CZAV ziet een steeds grotere rol voor drijfmest in aardappelen, omdat hiermee stikstof, fosfaat en kali bespaard wordt, dat normaal uit kunstmest gehaald moest worden. Ook stelt de coƶperatie vast dat mest in combinatie met groenbemesters steeds belangrijker wordt. In de toekomst worden meer mogelijkheden voor het aanwenden van organische mest voorzien, waarbij de verschillende vormen van mest worden uitgebreid.
In eerste instantie werd voornamelijk kippen- en varkensdrijfmest toegepast in het najaar. Door de strenger wordende fosfaatweging rond het jaar 2000, werd een grens gesteld aan het uitrijden van mest in het najaar. Hierdoor werd steeds meer mest in het voorjaar uitgereden en werden mineralen beter benut. Tarwe is een stikstofbehoeftig gewas waardoor CZAV proeven ging doen met mest in tarwe. Rond deze tijd kwamen ook de eerste sleepslangen op de markt. Uit de resultaten van deze proeven kwam naar voren dat het tijdstip van toepassen van groot belang is; en de 2e en 3e gift in tarwe kan vervangen worden door organische mest.

Nieuwe vormen van organische mest in korrelvorm zijn breed te strooien en vergen minder mankracht, omdat dit met de bestaande mechanisatie kan. Organische mestkorrels bieden de mogelijkheid om sporenelementen toe te voegen en zijn geschikt voor precieze bemesting. Ook is het mogelijk dat in de toekomst kunstmest zwaarder belast wordt of dat telers een vergoeding krijgen voor elke kilo CO2 die wordt vastgelegd in de bodem. CZAV blijft proeven aanleggen en alternatieven bekijken om telers van deskundig advies te kunnen voorzien.
CZAV, 12/11/2018
Bron: https://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=207517
Publicatie: 15-11-2018