Aandacht voor mest in Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit

In opdracht van de Strategische Milieukamer is het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit opgesteld. In totaal zijn daarin 9 vormen van de milieucriminaliteit beschreven, waaronder mestfraude. Over de publicatie werd al eerder bericht door de redactie van NRC.

In de Strategische Milieukamer zijn onder voorzitterschap van het Openbaar Ministerie de belangrijkste partijen voor de strafrechtelijke aanpak van milieucriminaliteit vertegenwoordigd; de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie SZW, de politie en de omgevingsdiensten.


Op basis van de strafrechtelijke onderzoeken naar fraude met de aan- en afvoer van mest waarin
uitspraak is gedaan door de rechter, blijkt in ieder geval ruim 1.235 ton mest in werkelijkheid niet te
zijn vervoerd of te zijn vervoerd naar een andere afleverlocatie in plaats van te zijn geëxporteerd
naar het buitenland.


Op basis van processen-verbaal die zijn ingeleverd bij het Functioneel Parket, maar nog niet op alle onderdelen zijn getoetst door de rechter, is de vermoedelijke hoeveelheid niet of op een onjuiste manier verantwoorde mest over de jaren 2003 tot en met 2019 minimaal 185.000 ton. Door fraude ontstaan verschillen tussen meststromen op papier en de daadwerkelijk meststromen waardoor controle en registratie van alle meststromen niet meer mogelijk is.


Meer informatie is te vinden in de publicatie Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit die is te vinden op de website van het Openbaar Ministerie.

Bron: Openbaar Ministerie, 22/07/2021
Publicatie: 22-07-2021