Meer mest in BES-pilot geen vanzelfsprekendheid

Binnen de pilot Bedrijfseigen stikstofbenutting dierlijke mest (BES) is het de uitdaging om dierlijke mest zo goed mogelijk te benutten en minder kunstmest te gebruiken binnen een toelaatbaar stikstofoverschot. Hierdoor kan er mogelijk meer dierlijke mest gebruikt worden dan de generieke gebruiksnorm. De omstandigheden kunnen echter ook zo uitvallen dat er juist minder dierlijke mest gebruikt kan worden, wijzen ervaringen in de praktijk uit. 

De fosfaatopbrengst van het gewas bepaalt de hoogte van de BES-norm voor dierlijke mest en het toegestane stikstofbodemoverschot en de benutting van de meststoffen de hoogte van de hoeveelheid kunstmeststikstof. Deze kenmerken worden in de BES pilot bedrijfsspecifiek bepaald op basis van het driejarig gemiddelde in de KringloopWijzer.


De jaren 2018, 2019 kenmerkten zich door droogte en het blijkt dat de bedrijfsspecifieke benadering dan kan resulteren in minder in plaats van meer ruimte voor bemesting. Dat kan zorgen met zich meebrengen over de gewasproductie en het heeft ook financiële gevolgen. Het is de vraag of het driejarig gemiddelde van KringloopWijzer resultaten na drie zeer droge jaren, een goed beeld geven van de opbrengst en benutting die kenmerkend is voor het bedrijf. Het zou goed zijn dat het project onderzoek of en hoe dat beter kan.

Bron: Verantwoorde Veehouderij, 14/07/2021
Publicatie: 15-07-2021