BTC De Peel wil jaarlijks 200.000 ton varkensdrijfmest verwerken

Ondernemer Henk Willems is een samenwerking aangegaan met het van oorsprong Amerikaans bedrijf Blue Sphere om het voormalige mestverwerkingsbedrijf Terramass in Odiliapeel nieuw leven in te blazen. Terramass ging in 2019 failliet. Voor een doorstart is de onderneming BTC De Peel opgezet. BTC De Peel hanteert aan de poort straks een tarief van 21 euro per ton varkensdrijfmest, voor mest met maximaal 5 kilo fosfaat per ton. 

Het project in Odiliapeel is opgesplitst in twee delen. Blue Sphere richt zich op het produceren van biogas door vergisting van de mest en BTC de Peel richt zich op het terugwinnen van natuurlijke mineralen. De verwerkingsinstallatie in Odiliapeel zal 200.000 ton varkensmest per jaar verwerken.


Willems heeft veel ervaring in mestverwerking. Samen met zijn vader exploiteert hij het mestverwerkingsbedrijf Agro America. Daarnaast is hij mede-directeur van het bedrijf VP-systems, dat mestverwerkingsapparatuur levert.


De varkensdrijfmest wordt eerst vergist, zonder gebruik van co-producten. Dan wordt het digestaat gescheiden met een zeefbandpers. De dikke fractie met circa 30% droge stof wordt geëxporteerd. De vergunning laat een verdere verwerking van de dikke fractie nog niet toe.


De dunne fractie wordt wel verder verwerkt. Via een uitgebreid proces van omgekeerde osmose en filtering ontstaat een mineralenconcentraat en water dat geloosd mag worden. Het concentraat wordt nog verder gedestilleerd tot ammoniakwater met een concentratie van 20% en kaliwater. Voor het indampen van het concentraat wordt energie uit de vergister benut.


De bedoeling is het ammoniakwater op termijn af te zetten richting de industrie. Het is geschikt om verbrandingsprocessen schoner te maken. Bij afvalbedrijf Twence bestaat bijvoorbeeld het plan om ammoniakwater uit mestverwerking te gaan benutten in de eigen fabrieken voor afvalverbranding.

Bron: Boerderij, 07/07/2021
Publicatie: 07-07-2021