Strategische Milieukamer vindt dat aanpak mestfraude tekort schiet
De Strategische Milieukamer heeft ruim 300 opsporingsonderzoeken van de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar mestfraude laten analyseren, die in een periode van 15 jaar werden uitgevoerd. Het is de eerste landelijke inventarisatie van fraudezaken. Hoeveel mensen in de zaken zijn veroordeeld is niet duidelijk.
In het rapport worden verschillende methodes van fraude omschreven. Uit het onderzoek blijkt dat er soms grote hoeveelheden mest mee gemoeid zijn. In 21 strafzaken gaat het in totaal om 185.000 ton mest, waarvan niet bekend is waar die is gebleven. Dit zou de fraudeurs ‘een wederrechtelijk voordeel’ van 23 miljoen euro hebben opgeleverd. In vijf andere zaken is van 1235 ton mest niet bekend wat ermee is gebeurd.
De Strategische Milieukamer signaleert dat er diverse manieren zijn waarop kan worden gefraudeerd. De aanpak van fraude is wel aangescherpt. Er kwam een kwaliteitskeurmerk, opsporingsdiensten gingen meer informatie uitwisselen en er vinden extra controles plaats in de ‘risicogebieden’, de Peel, de Gelderse Vallei en Twente. De opstellers van het rapport constateren echter dat in 2019 maar 821 van de 950.000 mesttransporten is gecontroleerd.