'Mono-vergisting zorgt voor minder geuremissie van veehouderijbedrijf'
De kritiek dat mestvergisting leidt tot geuroverlast is niet terecht wanneer het om mono-vergisting gaat, stelt CCS Energieadvies. De geuremissie van een veehouderijbedrijf komt vanuit mestopslagen en -kelders. Een mono-vergister is gasdicht afgesloten. De gassen die ontstaan worden opgevangen en worden niet verspreid in de omgeving. De geurproductie op een veehouderijbedrijf wordt door mono-vergisting dus eerder minder dan meer.
Co-vergisters kunnen wel geuroverlast veroorzaken. Dit type vergister wordt soms dicht bij de bebouwde kom gerealiseerd, bijvoorbeeld op een industrieterrein. Hier wordt geur geproduceerd in een omgeving die dit niet gewend is. Daarnaast zijn de installatie veelal grootschaliger. Ook de opslag van co-producten kan voor geuroverlast zorgen.
CCS Energieadvies bestrijdt ook de stelling dat vergisting van mest de intensieve veehouderij in stand houdt. Er wordt op dit moment minder dan 5% van alle mest in Nederland vergist. Ook bij een halvering van de veestapel zou er nog altijd ruim voldoende mest voorhanden zijn om een grote hoeveelheid biogas te produceren.
Bron:
CCS Energieadvies, 09/06/2021
Publicatie: 17-06-2021