'Systeem van vvo's functioneert niet goed'

Het systeem van vevangende verwerkingsovereenkomsten (vvo's) voor mest functioneert niet goed, vinden veel veehouders en collectieven van boeren die bezig zijn met de verwerking van varkensmest. Dat komt doordat er doordat intermediairs veel vvo's kunnen verkrijgen door de export van pluimveemest. Deze vvo's worden vervolgens aan melkvee- en varkenshouders aangeboden. 

Formeel mogen vvo’s voor pluimveemest niet worden gebruikt in de rundvee- of varkenshouderij. Die mogelijkheid ontstaat echter wel wanneer een intermediair naast de export  van pluimveemest ook varkens- of rundveemest in opslag houdt. Door het grote aanbod is de prijs van vvo's sterk gedaald. Dat werkt als een rem op investeringen in mestverwerking binnen de varkenshouderij.


Wanneer de prijs voor vvo's tussen de 1,50 en 2,00 euro per kilo fosfaat zou bedragen, kunnen de de verwerkingskosten met circa 8 per kuub omlaag, stelt bestuurslid Bart Verhees van de Producentenorganisatie Varkenshouderij. Een melkveehouder met een overschot fosfaat zou dan hooguit 3 euro per kuub mest betalen om aan de verwerkingsplicht te voldoen.


Bij een hogere prijs voor vvo's zou er veel meer varkensmest definitief van de markt gehaald worden via verwerking, aldus Verhees. Het betekent dat het afzettarief voor elke veehouder, met mogelijk met enkele euro’s per ton daalt. Verhees meent dat ook de pluimveehouder momenteel niet profiteert van de lage prijs voor vvo's. Het zijn volgens hem met name de intermediair die er aan verdienen.

Bron: Boerderij, 14/06/2021
Publicatie: 14-06-2021