Nog vragen bij mest als voedingsbodem voor kweken van insecten
Stijn Schreven onderzocht welke microben de meeste invloed hebben op de voedselveiligheid van de insectenlarven van de zwarte soldaatvlieg als deze worden verwerkt in diervoeders. Met name de voedingsbodem die voor het kweken van de larven wordt gebruikt is bepalend voor de veiligheid van de op insectenlarven geproduceerde veevoergrondstof. Mest als voedingsbodem leidt tot veel bacteriële veranderingen bij de larven.
Enkele Nederlandse bedrijven produceren inmiddels larven van de zwarte soldaatvlieg op grote schaal. De larven worden afgezet als grondstof voor diervoeder en visvoer. Als substraat voor het kweken van de larven gebruiken de kwekers nu plantaardige reststromen uit de voedingsindustrie, zoals bierbostel en appel- en bietenpulp. Die producten blijken veilig.
Schreven testte daarnaast ook kippenmest als substraat. Mest leidt tot veel bacteriële veranderingen bij de larven, zo stelde hij vast. Nader onderzoek moet uitwijzen of daarmee de ook de veiligheid voor verwerking van de larven in diervoeders in het geding is.
Stijn Schreven hoopt op vrijdag 4 juni aan de Wageningen Universiteit te promoveren.
Bron:
Resource - Wageningen University & Research, 02/06/2021
Publicatie: 03-06-2021