Nutriëntenkringloop almanak 2021 vermeldt 88 lopende projecten
Er is in de komende 10 jaar circa 48 miljoen euro vanuit de overheid beschikbaar om het tot waarde brengen van mest te stimuleren. Daarvan komt 33 miljoen euro uit het budget van het Klimaatakkoord en 15 miljoen euro van overheidsgeld dat wordt vrijgemaakt in het kader van het stikstofbeleid. Ook vanuit het agrarisch bedrijfsleven wordt er geld vrijgemaakt zoals via de achtergestelde leningen van het Mestinvesteringsfonds.
In de contouren voor het toekomstige mestbeleid heeft minister Schouten van LNV aangegeven dat de overheid in de toekomst veehouderijbedrijven die mest niet op eigen grond kunnen plaatsen, zou moeten verplichten om de mest te laten verwerken. Voor het sluiten van mineralenkringlopen en het gezond houden van de bodem is dat ook van belang. Het past bovendien bij de ambities om de emissies van ammoniak en broeikasgassen uit mest terug te dringen.
Veehouders die stoppen en het daarbij uit de markt halen van productierechten maken dat de nationale mestproductie afneemt. Toch blijft er de noodzaak van mestverwerking, meent directeur Jan Roefs van het Nederlands Centrum Mestverwaarding. "Met verschillende mestproducten is beter te sturen op bodemgezondheid en de productie van gewassen."
"Met het aanwenden van drijfmest op grondgebonden bedrijven en toepassen van vloeibare kunstmestvervangers op landbouwgronden rond verwerkingslocaties blijft het grootste deel van de mineralen in mest in de regio. Mestkorrels en compost zijn geschikte producten voor afzet op langere afstand of export. Zeker in het buitenland zijn akkerbouwers bereid daarvoor te betalen", aldus Roefs. "Dat is duurzamer dan mest, net over de grens afzetten."
Meer informatie is te vinden in de 'Nutriëntenkringloop almanak 2021'.