Voorlopers in mestverwerking trekken samen op in project ‘Winnen zonder verliezen’
De deelnemers zijn voorlopers als het gaat om het scheiden en verwaarden van mest. Zij zien bijvoorbeeld kansen om de mestverwerkingsproducten in te zetten als mineralenconcentraat, om er korrels van te produceren of om de structuurrijke fractie in mest te gebruiken in industriële toepassingen. Ook zijn er ondernemers die mest vergisten en het biogas opwaarderen tot groen gas.
Het doel van het project 'Winnen zonder verliezen' is om als ondernemers samen op te trekken en van elkaar te leren. Het ministerie van LNV heeft een SABE-subsidie toegekend aan het project. Het plan is onder andere om te werken aan een systeem waar de emissiereductie die wordt geraliseerd via een goede boriging wordt vastgelegd. Door erkenning voor een goed werkend borgingsysteem, kunnen bedrijven dan gecertificeerde kunstmestvervangers produceren.
Er liggen al mogelijkheden via de ETS CO2-certificering waar met vergisting en verwerking van mest op ingespeeld kan worden. Via Ecochain kan een aanbieder per ton gereduceerde CO2-emissie ongeveer 50 euro ontvangen en deze prijs gaat naar verwachting omhoog.
Ook de Fertigarant certificering voor dikke fractie, mede opgezet door de sector zelf, kan worden benut. Hiermee kan de geproduceerde dikke mestfractie betrouwbaar worden verhandeld en getransporteerd. Het Nederlands Centrum Mestverwaarding heeft vanuit de overheid het verzoek gekregen om een dergelijke vorm van certificering ook voor kunstmestvervangers te onderzoeken.