Duits bedrijf Biatex ziet kansen voor mestverwerkingstechniek in Nederland

Het Duitse bedrijf Biatex biedt een techniek aan voor biologische verwerking van mest en digestaat. De eerste, complete installatie die het bedrijf heeft opgeleverd draait op pluimveebedrijf in Lamstedt, in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Daar wordt zowel pluimveemest als digestaat verwerkt. 

Biatex scheidt de mest of het digestaat in een dunne en dikke fractie. De dunne fractie wordt biologisch verwerkt. Daarbij resteert een dunne vloeistof die rijk is aan kalium en nauwelijks stikstof en fosfaat bevat. Het kan worden benut als meststof, maar het is ook mogelijk om de kali eruit te halen, zodat water resteert dat op het oppervlaktewater kan worden geloosd.


De dikke fractie kan de veehouder laten afvoeren om te composteren. Biatex heeft ook zelf een mogelijkheid om de dikke fractie verder te drogen om het vervolgens te verwerken tot een bodemverbeteraar of een brandstof voor energiecentrales. In het geval van uitvoer van de dikke fractie vanuit Nederland is wel een erkenning van de NVWA nodig en toestemming van de autoriteiten in de ontvangende regio.


Biatex ziet kansen op de Nederlandse markt en dan met name bij bedrijven die op jaarbasis minimaal 16.000 kuub mest produceren. De veehouder moet een bassin aanleggen om de biologische verwerking van de dunne fractie mogelijk te maken. Biatex levert vervolgens een zeecontainer met daarin de installatie die het proces beheert.


De investering is afhankelijk van de extra techniek die de boer wenst en het type bedrijf. De kosten per kuub liggen volgens Biatex op circa 10 euro. Dat bedrag is inclusief kosten voor onderhoud, elektriciteit, arbeid, het verspreiden van de dunne fractie over het land en de afvoer van de stapelbare fractie.

Bron: Boerderij, 26/05/2021
Publicatie: 26-05-2021