Loonwerker met spaakwielbemester mengt vloeibare meststoffen bij het uitrijden
Eigenaar Marco den Uijl van loonbedrijf Vollekracht stelt dat een spaakbemester jaarlijks op minimaal 3500 hectare moet worden ingezet om deze rendabel te kunnen exploiteren. Een luxe uitvoering met 60 spaakwielen en 15 meter werkbreedte kost circa 220.000 euro. Een schuifas maakt dat de wielen van de bemester niet in het spoor van de trekker rijden. De gps zorgt dat de werkgangen elkaar niet overlappen.
De getrokken bemesters van het loonbedrijf hebben een de tank op de machine. Daarnaast werkt het bedrijf met een tweede tank voorop de trekker voor een tweede meststof. Vollekracht rijdt regelmatig spuiwater afkomstig van luchtwassers uit. Ook de reststromen van bedrijven die werken met een Lely Sphere mestverwerkingsinstallatie leveren een nieuwe vloeibare meststof. De gehalten in spuiwater en deze nieuwe meststoffen maken dat Vollekracht met mengsels van vloeibare meststoffen moet werken.
Het aandeel stikstof in spuiwater varieert van 8 tot 15%. Daarnaast bevat spuiwater veel zwavel. Om het gehalte zwavel op een geschikt niveau te krijgen bij het uitrijden moet het spuiwater worden aangevuld met een stikstofoplossing. Daarom investeerde de loonwerker in een 1.500 liter fronttank met mengbuis en software, zodat het mogelijk is om tijdens het uitrijden een tweede meststof bij te mengen. Er zijn plannen om ook nog een 400 liter voorraadtank te monteren om ook 2 tot 3 liter per hectare van een mengsel met sporenelementen bij te kunnen voegen.