Deze varkenshouder gaat bewust mest leveren aan Twence

Twence bouwt momenteel zijn mestverwerkings- en -vergistingsinstallatie in Zenderen. Coen Bessembinder uit Wierden gaat vanaf volgend jaar mest leveren: “Voor de regio Twente waar wij boeren is het goed dat een deel van de mest definitief van de markt verdwijnt.”
Coen Bessembinder ziet de mestlevering als een sectorbelang, een maatschappelijk belang, een regiobelang en een eigenbelang.
In Boerderij legt hij het als volgt uit:
“Mestverwerking zorgt regionaal voor verlichting op de mestmarkt. De eerste contacten met Twence zijn van zo’n tien jaar geleden. Nu het dan zover is, moet je als varkenshouder ook je steentje bijdragen om de mest verantwoord af te zetten. Twence is eigendom van een aantal gemeenten en gaat de verwerking zorgvuldig doen. Bijvoorbeeld doordat ze alle energie en mineralen uit de mest halen en weer benutten. De mest verdwijnt echt uit de sector. Maatschappelijk is dit een verantwoorde aanpak waar wij achter staan.Een andere reden om in te tekenen is de bedrijfszekerheid. Als de afzet eenmaal op gang is, wordt de mest jaarrond afgehaald. Wij hebben standaard vleesvarkensmest. Dat raak je niet altijd even makkelijk kwijt.

Je betaalt bij Twence ongeveer €2 per kuub meer dan de huidige marktprijs. Dat is natuurlijk best veel geld. Wij hebben voor 4.000 kuub - 45% van de door onze varkens geproduceerde mest - ingetekend. Toch vinden we het uit sectoroogpunt belangrijk om in te tekenen. Als Twence draait, zakt hier vermoedelijk de marktprijs. Daar profiteren wij ook weer van op ons andere bedrijf in Heeten. Er zullen vermoedelijk wel varkenshouders zijn die afwachten en de mestverwerking aan collega’s over laten. Die profiteren mogelijk van een lagere mestprijs. Ik vind mestafzet een sectorverantwoordelijkheid waar iedere varkenshouder een bijdrage aan moet leveren.”

Kunnen jullie overweg met een driejarig contract?
“Ja, voor ons is drie jaar prima. Vijf jaar was ook nog acceptabel, zoals aanvankelijk mogelijk was. We letten ook op de euro’s. Maar het is ook belangrijk dat een deel van de mest definitief, op verantwoorde wijze, van de markt verdwijnt.”

Bron: Boerderij
Publicatie: 14-05-2021