Slootsmid Mesttechniek werkt aan nieuwe bemester voor snijmaïs

Bij Slootsmid Mesttechniek te Borculo wordt gewerkt aan een prototype van een nieuwe bemester voor maïsland. Eind mei moet de bemester klaar zijn om de kunstmestvervanger Groene Weide Meststof en andere vloeibare meststoffen emissiearm uit te rijden over akkers met maïsplanten tot circa 60 centimeter hoog.

Bij het ontwerpen van de bemester is gebruik gemaakt van de eerste ervaringen met het bemesten van groeiende planten in 2020 met een getrokken tank. Het nieuwe prototype is nu gebaseerd op een zelfrijdende veldspuit. Een belangrijk voordeel is dat de machine over hogere planten heen kan rijden zonder ze te beschadigen. Een ander voordeel is dat gewicht veel lager is dan van een getrokken combinatie waardoor de kans op verdichting van de bodem enorm afneemt.


Het prototype van de nieuwe bemester zal dit jaar in de praktijk worden getest bij het bemesten van circa 50 hectare maïs in de Achterhoek. De Groene Weide Meststof wordt geproduceerd door Groot Zevert Vergisting. De toepassing van de meststof als kunstmestvervanger is mogelijk door een  vrijstelling van het ministerie van LNV.


Uit diverse onderzoeken van onder andere de Wageningen University & Research is gebleken dat maïs de eerste maand na het zaaien nog maar heel beperkt stikstof en kalium uit de bodem opneemt. De behoefte en de opname van mineralen van het gewas stijgt daarna sterk. In theorie kunnen de maïsakkers het beste worden bemest in de periode dat de maïsplanten 25 tot 50 centimeter hoog zijn.


Het voorkomen van beschadiging van de groeiende maïsplanten krijgt bij het ontwerpen van de nieuwe bemester veel aandacht. De aansturing van de combinatie is  volledig via GPS. De wielbasis en de breedte van de banden is aangepast op het rijden tussen de rijen maïsplanten. Een zeer nauwkeurig doseersysteem zorgt ervoor dat de vloeibare meststof emissiearm wordt toegediend.


Op de werkbalk zijn de kouters paarsgewijs met een onderlinge afstand van circa 18 centimeter gemonteerd. De afstand tussen de paren is afgestemd op de standaard afstand van 75 centimeter tussen de rijen maïs. Doordat de injectiepunten voor de vloeistof zijn gemonteerd op vrij scherpe kouters is er sprake van een lichte schoffelende werking. Er is nog discussie of het bemesten kan worden gecombineerd met de onderzaai van gras of een ander vanggewas.

Bron: Kunstmestvrije Achterhoek, 04/05/2021
Publicatie: 07-05-2021