Kwart van warmtevraag in Friesland kan uit groen gas komen

Een kwart tot de helft van de warmtevraag in Friesland kan uit groen gas komen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de potentie van groen gas. Provinciale Staten vroegen om het onderzoek om duidelijk te krijgen welke bijdrage groen gas kan leveren aan de nodige energietransitie in de provincie. Woensdag 21 april bespreekt Provinciale Staten de Regionale Energiestrategie, waarin staat hoe Friesland de energieproductie wil verduurzamen.

In het bijzonder is  gekeken naar de bijdrage die monomestvergisting kan leveren. De opstellers van het rapport schetsen daarbij 4 scenario’s. Het rapport vormt een belangrijke bouwsteen voor het debat in Provinciale Staten over de Regionale Energiestrategie, maar ook voor de uitwerking van de warmtetransitievisie in de Friese gemeenten.


In de Regionale Structuur Warmte - Fryslân wordt er van uit gegaan dat in 2030 nog 16.275 Terrajoule nodig is voor de gebouwde omgeving. Afhankelijk van de techniek en beleid kan minimaal 29% en maximaal 47% van de gebouwde omgeving in Friesland verwarmd worden met groen gas. Daarvan is 26% afkomstig van mestvergisting.


In het geval van hybride verwarming halveert de vraag naar groen gas vraag waardoor de percentages kunnen verdubbelen. De technische haalbaarheid van groen gas is een ander vraagstuk dan de sociale en ruimtelijke inpassing van deze opwekmethode. De beoordeling van dergelijke projecten is aan gemeenten en de provincie. Niet elk project is dan ook per definitie uitvoerbaar.


Het rapport 'Groen gas en haar bijdrage aan de Friese energietransitie' is te vinden op de website van de provincie Friesland.

Bron: Provincie Friesland, 21/04/2021
Publicatie: 21-04-2021