'Derogatie voor periode vanaf 2022 is zeker geen vanzelfsprekendheid'
De Tweede Kamer heeft besluitvorming over het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn voor de periode 2022-2025 controversieel verklaard. Om een gedegen besluitvorming later in het jaar mogelijk te maken, wil minister Schouten de komende tijd wel de noodzakelijke voorbereidingen treffen op dit dossier.
Het zevende actieprogramma is milieueffectrapportage plichtig. Er zal dan ook een plan-MER worden uitgevoerd, waarover de Commissie m.e.r. onafhankelijk advies uitbrengt. De doorlooptijd van de plan-MER is ongeveer 7 maanden voor het opstellen van het rapport zelf en de adviesfase door de Commissie m.e.r.. Gegeven deze doorlooptijd heeft Schouten opdracht gegeven dit traject te starten.
In de Milieueffectrapportage worden 3 scenario’s doorgerekend: een middenscenario dat een mix van stimuleren en reguleren bevat, een sterk stimulerend pakket en een sterk regulerend pakket. Eind van dit jaar moet het zevende actieprogramma aangeboden worden aan de Europese Commissie. Over de inhoud moet dan al eerder overeenstemming zijn bereikt met de Europese Commissie.
Om een gedegen besluitvorming later in het jaar mogelijk te maken, zet Schouten er op in dat na de zomer een concept zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn met wetenschappelijke onderbouwing aan de Tweede Kamer kan worden aangeboden. Voorafgaand hieraan wordt het concept actieprogramma ter consultatie aangeboden aan het publiek.