Projectvoorstel 'BIO-Den' in de maak, met mogelijkheid om deel te nemen in de begeleidingsgroep
In 'BIO-Den' wordt ingezoomd op de volgende technieken:
- Terugwinning van stikstof. Enerzijds zal vacuümstripping van ammoniak uit digestaat worden onderzocht bij milde temperaturen, en zal het N-verarmde digestaat teruggevoerd worden naar de vergister om het koolstofgehalte verder te exploiteren.
Anderzijds zal het gebruik van alternatieve zuren zoals citroenzuur en CO2 worden onderzocht. - Terugwinning van fosfaat uit vloeibare en vaste digestaatfracties. Voor het oplosbare P in de dunne fractie van het digestaat zullen op Magnesium (struviet) en Fe gebaseerde precipitatietechnieken worden getest. P-precipitatie uit het digestaat in de vaste fase zal worden onderzocht met behulp van zuuruitloging met N-scrubber water (spuiwater).
- Maximalisatie van het energetisch potentieel. De resterende energetische inhoud van digestaat zal worden verkend via (i) recirculatie van het behandelde digestaat terug naar de vergister, (ii) verkenning van opstellingen na de vergister, en (iii) onderzoek van CH4-verrijkingstechnieken.
Zes combinaties van de bovengenoemde technologieën zullen worden onderzocht op onder andere:
- technische prestaties van de technologie-combinaties
- CO2-emissiereductiepotentieel en
- Economische evaluatie
- Productbeoordeling (kwaliteit van de meststoffen, inclusief veldproeven)
Het Bio-DEN-project heeft een looptijd van 2 jaar en zal - indien het projectvoorstel wordt goedgekeurd - starten in oktober 2021.
Als u wilt deelnemen aan de begeleidingsgroep wordt een eigen bijdrage verwacht. Deze bijdrage bedraagt voor alle projectpartners samen 7,5% van het totale projectbedrag, en zal naar verwachting tussen de €2.000 en €4.000 per deelnemer bedragen. Deze co-financiering kan door een betaling, maar ook door inzet van uren, door machines beschikbaar te stellen of andere manieren van een in natura-bijdrage.
Als u interesse heeft kunt u contact opnemen met Marieke Verbeke van VCM, via de mail of telefonisch.