Belgische universiteiten willen onderzoek doen naar nabehandelen van digestaat

De universiteiten van Leuven en Gent zijn bezig met een projectaanvraag dat is gericht op het terugwinnen van stikstof, fosfaat en koolstof en energie uit digestaat van co-vergisting. Dit Bio-DEN-project heeft volgens plan een looptijd van 2 jaar en zou moeten starten in oktober 2021, indien het projectvoorstel wordt goedgekeurd.

De universiteiten willen onderzoek doen naar vacuümstripping van ammoniak uit digestaat bij milde temperaturen. Daarbij zal het digestaat waaruit stikstof is verwijderd worden teruggevoerd naar de vergister om de nog aanwezige koolstof verder te benutten voor methaanproductie. Ook worden alternatieve zuren zoals citroenzuur en CO2 onderzocht op hun potentieel om ammoniak uit de gasfase te wassen.


Voor het oplosbare fosfaat in de dunne fractie van het digestaat zullen op magnesium en ijzer gebaseerde bezinktechnieken worden getest. Voor het laten bezinken van fosfaat uit het digestaat in de vaste fase wordt onderzoek gedaan naar uitloging met zuur uit het spuiwater van een luchtwasser.


Er wordt ook onderzocht of uit het digestaat nog extra energie kan worden gewonnen door recirculatie van het behandelde digestaat terug naar de vergister, in een verkenning naar verschillende opstellingen na de vergister, en via  onderzoek naar verrijkingstechnieken voor het bio-methaan.

Bron: Vlaams Coƶrdinatiecentrum Mestverwerking, 22/03/2021
Publicatie: 23-03-2021