Sluiting Fertikal heeft nog geen impact op mestafzet in België

Het intrekken van de vergunning van mestverwerkingsbedrijf Fertikal in de Waaslandhaven naar aanleiding van mestfraude en andere mistoestanden, heeft tot gevolg dat bij de biomassacentrale Fertimass in Maaseik momenteel meer mest wordt aangevoerd en dat zorgt voor overlast, zegt de burgemeester van Maaseik. De Vlaamse Landmaatschappij en het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking hebben geen signalen dat de mestverwerkingsketen verstoord is geraakt door het gerechtelijk onderzoek.
Op 11 februari vonden in Vlaanderen en Nederland een 30-tal huiszoekingen naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar mestfraude. Eén van de bezochte bedrijven daarbij was Fertikal, één van de grootste mestverwerkers van West-Europa. De erkenning van het bedrijf werd vervolgens ingetrokken door de Mestbank omdat er verschillende inbreuken werden vastgesteld bij de grootschalige actie.

Fertikal kan geen eindproducten meer transporteren waardoor de vestiging in Kallo nagenoeg stil ligt. Dat heeft gevolgen voor het Maaseikse bedrijf Fertimass, een dochterbedrijf van Fertikal. Dat bedrijf mag wel gewoon verder werken. Volgens de burgemeester van Maaseik lijkt het erop dat de mest van Fertikal wordt overgebracht naar Maaseik. Er vinden volgens hem veel meer transporten plaats.

De Vlaamse Landmaatschappij stelt vast dat er meer pluimveemest naar Fertimass in Maaseik gaat, maar het is niet zo dat de capaciteit overschreden wordt. Een woordvoerder van het bedrijf meldt dat er ongeveer 10% meer mest wordt verwerkt. Daarmee blijft het bedrijf voldoen aan de normen

De Vlaamse Landmaatschappij en het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking hebben geen weet van aan- of afvoerproblemen in de Belgische mestverwerkingsketen. Noch van mestverwerkers, noch van veehouders die hun mest laten verwerken, zijn er tot dusver signalen ontvangen dat de schorsing van Fertikal problemen zou opleveren.
Bron: VILT, 22/03/2021
Publicatie: 22-03-2021