Belangstelling voor monovergisting via Jumpstart neemt toe
Er zijn nu 20 monovergisters die via Jumpstart zijn gerealiseerd in gebruik. Datzelfde aantal is in aanbouw. De Vries schat dat 200 ondernemers een monovergister overwegen. In het verleden was de financiering en het goed laten functioneren van de installatie wel eens een probleem. Het huren, waarbij de installatie eigendom blijft van de bouwer, bood uitkomst.
Bij Jumpstart blijft het bedrijf dat de monovergister levert nu verantwoordelijk voor het functioneren van de installatie gedurende de 12 jaar dat er SDE-subsidie voor de energieproductie wordt uitgekeerd. De boer betaalt een vergoeding voor het onderhoud en heeft er weinig werk aan. Worden de doelen niet gehaald, dan betaalt de boer minder instandhoudingsvergoeding.
De Vries ziet extra kansen voor de combinatie van een vergister en een mineralenscheider, waarbij het digestaat wordt gescheiden en tevens ammoniumsulfaat als kunstmestvervanger uit het digestaat wordt gewonnen. Vijf bedrijven zijn hiermee bezig. Voordeel is dat het extra SDE++-subsidie geeft, omdat ook de warmte wordt benut.