Terugwinnen van stikstof bij waterzuivering is technisch mogelijk
Er zijn testen gedaan op specifieke processtromen van waterschap Rijn en IJssel en Waterstromen. Het onderzoek wijst uit dat het mogelijk is stikstof te herwinnen met een rendement van circa 70%. Er moeten nog wel berekeningen worden gemaakt of het ook rendabel uit te voeren is. Ook is het nog de vraag of het procedé en product aan alle eisen en normen voldoet om het erkend te kunnen worden als meststof.
De agrarische sector in de Achterhoek voert per jaar ongeveer 13.000 ton ammonium- en nitraat-stikstof aan via kunstmest. Bij de installaties van het waterschap en Waterstromen zou volgens berekeningen mogelijk tot circa 4000 ton stikstof kunnen worden teruggewonnen. Het proces voor het herwinnen van stikstof gaat uit van de productie van ammoniumsulfaat.
Ammoniumsulfaat is een zwavelhoudende stikstof meststof die in principe in het voorjaar in de regio kan worden gebruikt bij het bemesten van grasland. Het kan daarvoor bijvoorbeeld worden toegepast bij het blenden van Groene Weide Meststof die sinds 2018 in de Achterhoek wordt geproduceerd door Groot Zevert Vergisting in Beltrum. De basis daarvoor bestaat uit een stikstof-kalium vloeistof die met behulp van een speciale installatie wordt herwonnen uit co-vergistte varkensmest.
Gras heeft in het voorjaar een behoorlijke behoefte aan zwavel, later in het groeiseizoen niet meer. Speciaal voor de bemesting van de eerste en tweede snede grasland wordt de Groene Weide Meststof geblend met onder andere het zwavelhoudende ammoniumsulfaat. Het ammoniumsulfaat wordt nu vooral geleverd door GMB te Zutphen. Dit bedrijf produceert het door het herwinnen van stikstof uit de lucht van de composteerinrichting.