Vlaams onderzoek naar mestfraude kende een lange aanloop

Enkele weken geleden startte in Vlaanderen een grootscheeps onderzoek naar mestfraude, waarbij de Groep Quirynen en het bedrijf Fertikal zijn betrokken. De Vlaamse minister Demir  van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme heeft laten weten dat het parket al meer dan een jaar bezig was met deze zaak. Aanleiding vormden processen-verbaal die al in 2018 door medewerkers van de Mestbank waren opgesteld. 

In 2018 werd vastgesteld dat op rundveebedrijven plots grote volumes runderdrijfmest werden gescheiden, terwijl dit in de jaren voordien nagenoeg nergens werd toegepast. Het bleek dat de gehanteerde mestsamenstellingen niet realistisch waren en fors afweken van monsternames uitgevoerd door de Mestbank. Ook werd vastgesteld dat geregeld volumes dikke fractie afgevoerd werden, niet op de betrokken bedrijven aanwezig konden zijn.


De minister laat weten dat er mogelijk nog meer maatregelen tegen de betrokken bedrijven volgen omdat er nog volop controles op mestmonsters en -analyses plaatsvinden. Ook het gerechtelijk onderzoek is bezig. Het gaat over divesre soorten meststoffen, zowel ruwe mest afkomstig van het eigen bedrijf en andere bedrijven als verwerkte mest.


De link naar het onderzoek in Nederland heeft te maken met aanzienlijke hoeveelheden vaste meststoffen die een van de bedrijven heeft aangevoerd uit Nederland. Naar een ander betrokken bedrijf worden zowel vaste meststoffen als vloeibare meststoffen aangevoerd vanuit Nederland. Na verwerking wordt een aanzienlijk gedeelte hiervan opnieuw geëxporteerd richting Nederland. Naar enkele van de betrokken bedrijven worden vanuit Nederland ook organische bedrijfsafvalstoffen en dierlijke bijproducten aangevoerd.


Bron: Landbouwleven, 08/03/2021
Publicatie: 08-03-2021