Champost kan op diverse manieren tot waarde worden gebracht

In opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn door Fidus Advies, in samenwerking met ZLTO en het Paddenstoelenpact, de mogelijkheden voor toepassing van champost in de kringlooplandbouw onderzocht en in kaart gebracht. Daarbij is gekeken op welke manieren het product tot meer waarde gebracht kan worden.

Champost is de verzamelnaam voor de reststroom uit de paddenstoelenteelt, samengesteld uit compost en dekaarde, die vrijkomt na de teelt van paddenstoelen. Het is een zeer goede bodemverbeteraar, onder andere door het hoge organische stofgehalte. Ook is het een hygiënisch product.


Mest krijgt bij benutting in de champignonteelt een ‘tweede leven’ door de toepassing en verwerking in compost. En een derde leven als bodemmeststof. Champost bevat lagere gehaltes fosfaat en stikstof en heeft  een hoog organisch stofgehalte. Dit maakt het een zeer geschikte bodemverbeteraar. Het is ook mogelijk champost samen te persen in korrels. Dit zorgt voor minder CO2-emissie bij het vervoer.


Meer ingrijpende mogelijkheden om champost tot waarde te brengen zijn fosfaatextractie en het winnen van inhoudsstoffen uit het product via bioraffinage. Zo kunnen verschillende componenten worden vrijgemaakt met een minimale afvalproductie. Produceren van duurzame energie is mogelijk via vergisting;  verbranding; vergassing en pyrolyse.


Champost kan ook worden gecomposteerd om warmte te halen uit dit proces. Dat is vrij eenvoudig en vergt een beperkte investering. Bij compostering in een Upcycling installatie vindt de afbraak van organische stof onder gecontroleerde omstandigheden plaats. Dit is voornamelijk de gemakkelijk afbreekbare organische stof die geen bijdrage levert aan de organische stofopbouw in de bodem. De gewonnen warmte is van maximaal 65°C en kan op verschillende manieren worden benut.


Meer informatie is te vinden in de publicatie Champost als toegevoegde waarde voor de kringlooplandbouw.

Bron: Paddestoelenpact, 23/02/2021
Publicatie: 02-03-2021