'Export van pluimveemest remt ontwikkeling van mestverwerking in Nederland'
Nederland moet zijn overtollige fosfaat in het buitenland afzetten. Die mestafzet is zwaar afhankelijk van de export van pluimveemest. Jan Scherff van Mestverwerking Fryslân meent dat mestverwerkende bedrijven de dupe van de huidige regels voor mestverwerking en -export. Volgens hem zit er een gat in de regels voor de export van pluimveemest. Daardoor komen rundvee- en varkenshouders ogenschijnlijk goedkoop van hun verwerkingsplicht af, maar komt nieuwe verwerkingscapaciteit niet van de grond. Voor mesthandelaren is deze situatie juist gunstig, aldus Scherff.
Een bedrijf dat pluimveemest exporteert, krijgt de status van een mestverwerkende bedrijf. De exporteur mag zijn verwerkingscapaciteit aanbieden aan rundvee- of varkenshouders die een verwerkingsplicht hebben. De exporteur kan hiervoor een 3-partijenovereenkomst afsluiten of de mest ontvangen onder ‘VDM opmerkingscode 61’. De rundvee- of varkensmest mag in Nederland blijven, als de afgesproken hoeveelheid fosfaat in de vorm van pluimveemest maar naar het buitenland gaat.
De rundvee- of varkenshouder koopt zijn verwerkingsplicht dus in feite af via de export van pluimveemest. Scherff stelt dat sommige transporteurs vanuit Frankrijk en België vaste kippenmest naar Nederland om die te verwerken en vervolgens weer te exporteren. Daarover kan de intermediair dan weer verwerkingsovereenkomsten afsluiten en vervolgens rundvee- of varkensmest ontvangen. Scherff zou graag zien dat het schot tussen tussen mest uit de pluimveehouderij en andere sectoren wettelijk wordt gesloten.
Er zijn geen cijfers die het vermoeden van Scherff bevestigen. Uit gegevens van RVO.nl blijkt geen toename van de import van pluimveemest uit België en Frankrijk, afgelopen jaar, maar een lichte afname. Wel is de export van pluimveemest naar België en Frankrijk vorig jaar fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers van RVO.nl. Uit een ren rondgang langs enkele intermediairs en verwerkers blijkt er weinig bijval voor de opvatting van Scherff dat de deur tussen pluimveehouderij en andere sectoren dicht moet. Zij vinden net als brancheorganisatie Cumela Nederland dat de afvoer van varkensmest betaalbaar blijft dankzij de export van pluimveemest.
Bron:
Boerderij Vandaag, 25/01/2019
Publicatie: 28-01-2019