'Groen Fosfaat moet erkenning van kunstmestvervanger krijgen'

DLV Advies heeft in 2014 samen met Memon de meststof 'Groen Fosfaat' ontwikkeld. De meststof is geschikt voor derogatiebedrijven in de melkveehouderij. De organische mestkorrels kunnen bovendien met zaaimachines worden aangewend. Memon en DLV Advies hopen dat de meststof snel een erkenning als kunstmestvervanger krijgt.

De meststof onderscheid zich van andere meststoffen met bijvoorbeeld dierlijke mest als basis en door de hoge concentratie stiktof, fosfaat en kalium. Er is ook borium toegevoegd voor een regelmatige en volle korrelzetting bij de aanwending in snijmais.


De korrel trok tijdens de testfase nog te veel vocht aan. Daardoor konden er klonten in de zaaimachines ontstaan. Het product werd daarop aangepast en vervolgens verder getest in het laboratorium en op proefvelden. Zo ontstond een product dat goed verwerkt kon worden.


In vergelijkingsproeven werden bij gebruik van de meststof hogere opbrengsten gerealiseerd.  De mineralenbenutting per hectare blijkt hoog. Door de huidige wetgeving kan 'Groen Fosfaat' echter nog maar beperkt ingezet worden. Dit komt doordat een deel van het fosfaat, dierlijke mest als bron heeft. Het zou volgens DLV Advies voor de boer en het milieu beter zijn als 'Groen Fosfaat' binnen de Europese wetgeving de status van kunstmestvervanger krijgt.

Bron: DLV Advies, 22/02/2021
Publicatie: 22-02-2021