Digestaatbemesting heeft geen negatief effect op het bodemleven

Bemesten van grasland met digestaat heeft geen negatief effect op het bodemleven, concludeert het Groningse onderzoeksbureau Bioclear Earth in een onderzoek in opdracht van de Noardlike Fryske Wâlden.

Bioclear Earth bestudeerde 2 percelen blijvend grasland. Het ene perceel was bemest met runderdrijfmest. Het andere preceel werd bemest met digestaat uit een co-vergister, waarin  50% drijfmest en 50% organisch materiaal was vergist.


In de bodem waar digestaatbemesting was toegepast, werden geen ziekteverwekkende organismen aangetroffen. Ook werden er geen grotere hoeveelheid methaanproducerende bacteriën gevonden.


De verwachting was verder dat digestaat een negatief effect zou hebben op de biodiversiteit van schimmels en bacteriën. Dat bleek niet het geval. In de bodem die met digestaat was bemest werden meer bacteriën gevonden die bijdragen aan verbetering van de bodemstructuur. In de percelen die bemest werden met drijfmest werden meer bacteriën aangetroffen die de grasgroei verbeteren.


De verwachting was dat de nitrificatie in de bodem bemest met digestaat sneller zou verlopen, omdat het meer minerale stikstof bevat dan drijfmest. Dat bleek niet het geval

Bron: Nieuwe Oogst, 19/02/2021
Publicatie: 22-02-2021