Nieuwe technieken leiden tot terugwinning van nutriënten uit mest

De meeste mestverwerkingsinstallaties in Vlaanderen berusten op biologische verwerking. Daarna volgen mestvergisters en composteringsinstallaties. Er komt meer aandacht voor het terugwinnen van nutriënten door reststromen efficiënter te gebruiken. Om die innovatie te ondersteunen, richtte de Vlaamse overheid het online platform Nutricycle op. 

Nutricycle  wordt gecoördineerd en uitgevoerd door de Universiteit Gent. De universiteit ontvangt daarvoor een subsidie tot medio 2022. In 2020 werd een visie en missie uitgewerkt die dit jaar in een actieplan zal worden omgezet. In één van de Nutricycle-projecten gaat men op zoek naar nieuwe technieken om stikstof, fosfaat en kalium terug te winnen uit biomassa als organisch materiaal.


Nu wordt het gebruik van dierlijke mest strikt beperkt door de Europese Nitraatrichtlijn, om te voorkomen dat de overtollige nutriënten uitspoelen naar de waterlopen. Als de mestverwerkers erin slagen om van dierlijke mest nieuwe producten te maken met dezelfde eigenschappen als kunstmest, kan op Europees niveau gewerkt worden aan een beleidskader om het statuut van die producten af te stemmen op dat van kunstmest.


De Vlaamse mestverwerkingssector kan een pioniersrol kunnen vervullen door te investeren in innoverende technieken, zodra die beschikbaar zijn.​

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, 12/02/2021
Publicatie: 17-02-2021