Rendac gaat slachtafval duurzaam verwaarden tot groen gas en meststoffen

Rendac, net als Ecoson onderdeel van Darling Ingredients en verwerker van dierlijk restmateriaal, gaat haar productie verder verduurzamen door een gedeelte van haar aanvoer separaat te verwerken. Op deze manier kan Rendac zowel haar duurzame energieproductie verhogen als inspelen op de verwachte toenemende vraag naar organische meststoffen. Het gaat hierbij om categorie 2 slachtbijproducten, de categorie waar ook dierlijke mest onder valt.
Op dit moment worden de voorbereidingen hiervoor getroffen. In de eerste fase zal het gaan om 50.000 ton categorie 2 slachtbijproducten op jaarbasis. Deze hoeveelheid zal binnen de infrastructuur van de bestaande verwerkings- en vergistingsinstallaties kunnen worden verwerkt. Rendac hoopt hiermee nog voor de zomer te kunnen beginnen. 

Na voorbewerking in een aparte verwerkingslijn zal de overblijvende fractie worden vergist in een vergistingsinstallatie. In deze vergistingsinstallatie wordt momenteel reeds biogas geproduceerd. Dit biogas wordt vervolgens gezuiverd tot groen gas, dat via het lokale gasnetwerk wordt geleverd aan de stad Eindhoven en omgeving. Door de verwerking van categorie 2 slachtbijproducten zal de geproduceerde hoeveelheid groen gas op jaarbasis sterk toenemen. Jan van der Velden, CEO Darling Ingredients International Rendering & Specialties, legt uit: "Met beide technieken hebben wij uitgebreide ervaring. Door de kennis van deze verwerkingstechnieken op een innovatieve wijze bij elkaar te brengen, kunnen we onze verwerking verder verduurzamen, nieuwe markten ontwikkelen en daarmee extra toegevoegde waarde creëren. Indien succesvol zal de capaciteit van deze duurzame verwerking van categorie 2 slachtbijproducten verder worden uitgebreid en eventueel ook voor de verwerking van kadavers worden toegepast."
Ecoson verwerkt op dit moment al 100.000 ton drijfmest tot groen gas en mestkorreltjes die met name in Frankrijk worden afgezet.

Rendac gaat slachtafval duurzaam verwaarden tot groen gas en meststoffen
Bron: Meat & Co
Publicatie: 12-02-2021