'RVO.nl kan bij controle afwijken van opgegeven mestvoorraad'

Uiterlijk 31 januari geven derogatiebedrijven en staldierenbedrijven bij RVO.nl de mestvoorraden op via het digitale formulier ‘Aanvullende gegevens landbouwer’. Bij een gebruiksnormencontrole rekent RVO.nl niet altijd met de gegevens die door de veehouder zijn opgegeven. Dit speelt als in het ene jaar de eindvoorraden mest op basis van forfaitaire gehalten zijn opgegeven en in het jaar daarop op basis van analyseresultaten, of andersom.

Naast de geproduceerde mest en de aan- of afvoer van mest, bepalen de begin- en eindvoorraden hoeveel mest werkelijk in een kalenderjaar is gebruikt. Bij de opgave van de mestvoorraden gaat het zowel om het totale gewicht als om de hoeveelheid stikstof en fosfaat. Het stikstof- en fosfaatgehalte in de mestvoorraad worden bepaald op basis van de best beschikbare gegevens. Er zijn 3 manieren om de hoeveelheid stikstof en fosfaat te berekenen:



  1. analyseresultaten van de hele mestvoorraad;

  2. analyseresultaten van de afgevoerde (of aangevoerde opgeslagen) mest;

  3. de forfaitaire gehalten.


Bij een controle op de gebruiksruimte maakt RVO.nl in principe gebruik van de gegevens die een bedrijf heeft opgegeven. Toch wordt bij de begin- en eindvoorraad in een kalenderjaar door RVO.nl niet altijd gerekend met deze waarden. RVO.nl stelt namelijk zowel de begin- als eindvoorraad van het jaar dat wordt gecontroleerd vast met de beschikbare analyseresultaten óf met de wettelijk vastgestelde forfaitaire normen. Bij de controle over een bepaald jaar wordt dus niet op beide manieren gerekend.

Bron: Alfa Accountants en adviseurs, 27/01/2021
Publicatie: 28-01-2021