Belangrijke datum voor afsluiten van mestboekhouding

Binnen de mestregelgeving hebben ondernemers te maken met diverse meldingen en registraties met uiteenlopende aanvraagperioden en deadlines. Op 31 december moeten alle contracten voor verplichte mestverwerking in de vorm van drie-partijen-overeenkomsten en vervangende-verwerkingsovereenkomsten zijn gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Met het oog op de mestwetgeving is het ook van belang dat op 31 december is gemeld dat een bedrijf gebruik wil maken van een verrekening van fosfaat. Voor veehouderijbedrijven is het belangrijk dat elke overdracht van productierechten correct is vastgelegd.

Bedrijven die op 31 december mest in voorraad hebben moeten daar ook melding van doen. De totale hoeveelheid fosfaat en stikstof in mest moet worden doorgegeven. Voor het bepalen van de gehaltes moet gebruik worden gemaakt van de ‘best beschikbare gegevens’. Er zijn 3 manieren om de hoeveelheid stikstof en fosfaat te berekenen op basis van de best beschikbare gegevens. Dat houdt in dat de gehaltes worden vastgesteld in volgorde van:

1. Analyseresultaten mestvoorraad
2. Analyseresultaten afgevoerde mest
3. Forfaitaire waarden

In een mestopslag voor varkensmest kan een bezinklaag ontstaan met hogere stikstof- en fosfaatwaarden. Door het ontstaan van deze bezinklaag kan er meer stikstof en fosfaat in de mestvoorraad zitten dan blijkt uit de analyseresultaten. Bij het invullen van de eindvoorraad moet hier rekening mee gehouden worden. De bezinklaag kan als aparte voorraad worden opgegeven.
Bron: Alfa Accountants en adviseurs, 31/12/2020
Publicatie: 31-12-2020