Meer dan 100.000 kilo stikstof toegepast via Groene Weide Meststoffen

In 2020 is meer dan 100.000 kilo stikstof over de Achterhoekse weilanden en maïsakkers uitgereden in de vorm van Groene Weide Meststoffen. De circulaire kunstmestvervanger werd op ruim 2000 hectare landbouwgrond toegepast.
De basis voor Groene Weide Meststoffen zijn mineralen die bij Groot Zevert met een speciale installatie uit vergistte varkensmest worden teruggewonnen. Voor toepassing als meststof wordt deze stikstof-kalium oplossing op maat van de behoefte van het gewas geblend met andere groene stikstofbronnen zoals ammoniumsulfaat.

De Groene Mineralen Centrale installatie is ontwikkeld in samenwerking met Nijhuis Industries en onderzoekers van Wageningen University & Research. Sinds het in gebruik nemen van de installatie in het voorjaar van 2019 zijn Nijhuis en Groot Zevert Vergisting dagelijks bezig met het verder optimaliseren van de werking. Zo lukte het hen om een zwavelarme mineralenoplossing te produceren, waardoor Groene Weide Meststoffen breder ingezet kunnen worden.

Andere belangrijke succesfactoren zijn de intensieve begeleiding door onderzoekers van de Wageningen University & Research en de directe testen in de praktijk. De praktijktesten zijn mogelijk door een speciale vrijstelling voor de Achterhoek die is vastgelegd in het zesde nitraat actieprogramma.

Dankzij de vrijstelling kunnen de Groene Weide Meststoffen in ieder geval ook in 2021 worden toegepast. Hierna loopt de huidige vrijstelling af. Mede op grond van de resultaten in de Achterhoek overweegt de Europese Unie om de nieuwe circulaire meststoffen definitief toe te laten op de markt. Het besluit hierover wordt in de loop van 2021 verwacht.
Bron: Stichting Biomassa, 30/11/2020
Publicatie: 15-12-2020