Legionella vormt aandachtspunt bij mestverwerking

Hydroscope heeft in opdracht Verenging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) onderzoek gedaan bij 41 industriële bedrijven. Het onderzoek werd gedaan om meer inzicht krijgen in de groeibepalende factoren voor legionella in waterzuiveringsinstallaties. De onderzoekers stellen onder andere vast dat legionella relatief vaak voorkomt bij mestverwerking.
Aanleiding voor het onderzoek waren twee incidenten in 2017 en 2018 waarbij twee industriële afvalwaterzuiveringen als waarschijnlijke bron werden aangewezen voor legionellapatiënten in de omgeving. In 2019 heeft het RIVM na literatuurstudie grofstoffelijke risico-indeling gemaakt gebaseerd op type industrie, watertemperatuur en verspreidingsroute. Volgens VEMW is het nodig om deze indeling te verfijnen zodat maatregelen veel gerichter kunnen worden genomen.

Uit het onderzoek van Hydroscope blijkt dat er grote verschillen zijn tussen waterzuiveringsinstallaties van bedrijven. Het bleek daarom lastig om vast te stellen welke processtappen of configuraties gevoeliger zijn voor legionellagroei. Desondanks heeft het onderzoek interessante aanknopingspunten opgeleverd voor vervolgonderzoek.

Het blijkt dat legionella relatief vaak voorkomt bij mestverwerking en in de papierindustrie. Bij levensmiddelenbedrijven die met dierlijke ingrediënten werken komt legionella ook vaker voor dan bij levensmiddelenbedrijven die met plantaardige ingrediënten werken.

Algemeen wordt aangenomen dat de watertemperatuur een belangrijke risicofactor is voor groei van legionella. Uit het onderzoek blijkt echter dat de legionellaconcentraties binnen het temperatuurbereik van 30°C - 38°C zeer sterk uiteenlopen. Voorts blijkt legionellagroei te worden gefaciliteerd in aanwezigheid van bepaalde stoffen.

Het type beluchting is één van de factoren die bepalend is voor het risico op verspreiding van aerosolen. Bij fijne bellenbeluchting komen bijvoorbeeld minder aerosolen vrij dan bij grove bellenbeluchting. Bij de zuiveringen die beluchting toepassen, is bij 24% het belucht bassin deels of volledig afgedekt.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om te komen tot een Handreiking legionella in waterzuiveringsinstallaties. De handreiking moet een handelingskader bieden voor bevoegde gezagen en bedrijven. Dit initiatief is een belangrijke stap naar het stellen van reële doelvoorschriften en effectieve maatregelen.
Bron: VEMW, 19/11/2020
Publicatie: 19-11-2020