'Mestverwerking moet vooral waarde van het bemestingsproduct vergroten'

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schetste onlangs de contouren voor het toekomstig mestbeleid. Daarin voorziet zij in de toekomst de verplichting voor intensieve veehouderijbedrijven om alle mest die op het bedrijf geproduceerd worden verplicht te verwerken. Beleidscoördinator mest- en stikstofbeleid Herman Snijders van het ministerie stelt dat het hierbij niet om een hoogwaardige vorm van mestverwerking hoeft te gaan.
Snijders gaf via een webinar van het ministerie een toelichting op de contouren van het nieuwe mestbeleid, zoals minister Schouten dat heeft geschetst. Hij stelt dat het bij verwerking gaat gaat om het vergroten van de waarde van de mest, waardoor het product meer op maat kan worden toegediend. Daar kan hoogwaardige verwerking voor worden ingezet, maar soms kan een eenvoudige verwerkingsmethode ook al volstaan. Snijders verwacht dat een deel van de mest verwerkt zal worden tot een product dat nog vrij dicht bij de ruwe mest zal blijven.

De vrees van intensieve veehouders dat er veel meer dan nu gepland is in mestverwerking geïnvesteerd moet worden deelt Snijders niet. Er wordt nu ook al veel mest verwerkt en in de toekomstvisie van de varkenshouderijsector wordt ook ingezet op mestverwerking. Verwerking van alle mest op niet-grondgebonden bedrijven, zorgt niet voor een enorme groei in benodigde verwerkingscapaciteit.

Er komt volgens Snijders in de toekomst maar een beperkte hoeveelheid mest bij die verwerkt moet worden, omdat de varkenshouderij nu maar een klein deel van de mest op eigen grond kwijt kan. "Varkensbedrijven hebben gemiddeld 15 hectare land. Die grond komt beschikbaar voor andere bedrijven die grondgebonden willen worden. Ik denk dat de kostprijsverhoging voor varkenshouders erg mee zal vallen”, zegt Snijders.
Bron: Boerderij, 13/10/2020
Publicatie: 14-10-2020