Gebruik van ammoniakstripper geeft meerwaarde aan digestaat

De firma Swart in het Drentse Tynaarlo exploiteert een co-vergister voor het opwekken van groene stroom. Het steeds moeilijker kwijt kunnen van de geproduceerde fosfaten en de wens om meer rendement te halen uit de vergister, deden Erjan Swart besluiten de vergister uit te breiden met een ammoniakstripper. Swart is deelnemer aan het project 'Mineralen op Maat' van DLV Advies.
Het digestaat van de installatie van Swart werd al gescheiden in een dunne en een dikke fractie, waarna de dikke fractie werd geëxporteerd. De dunne fractie bleef tot 2018 echter onbenut. Door deze dunne fractie, door middel van een ammoniakstripper om te zetten in ammoniumsulfaat, kon het rendement van de vergister behoorlijk worden verbeterd.

De restwarmte die vrijkomt bij de productie van groene stroom kan nu worden ingezet bij de productie van ammoniumsulfaat, een kant-en-klare meststof. Swart kan het ammoniumsulfaat inzetten op zijn eigen grond of verkopen aan akkerbouwers en veehouders in de regio. Het door Swart geproduceerde ammoniumsulfaat bevat 1 kilo fosfaat, 4 kilo stikstof en 7 kilo kali per ton.

Ammoniumsulfaat bevat zwavel en een overmaat aan zwavel in ruwvoeders kan problemen geven met de diergezondheid. Swart adviseert boeren dan ook altijd onder de maximaal geadviseerde gebruiksnorm voor zwavel te blijven. Door ammoniumsulfaat te mengen met Urean wordt het zwavelgehalte gehalveerd en kan een boer toch jaarrond gebruikmaken van de kunstmestvervanger.

Het mineralenconcentraat op maat wordt gemaakt door mestdistributiecentrum De Zevenster uit Noordhom. Bij het project wordt ingezet op een mineralenconcentraat met een geborgde hoeveelheid stikstof gemaakt uit mest uit de regio en afgestemd op de landbouwkundige vraag vanuit de bodem.
Bron: DLV Advies, 12/10/2020
Publicatie: 14-10-2020