Kringlopen sluiten met kunstmestvervangers

Het streefbeeld van minister Schouten van LNV om de voer-mestkringloop zoveel mogelijk regionaal te sluiten, past binnen het ‘Mineralenconcentraat op maat’ project. Met het project wil DLV Advies laten zien dat mineralenconcentraten en ammoniumsulfaat bijdragen aan een landbouw met minder stikstofverliezen, beter ruwvoer en op de lange termijn een hoger organisch stofgehalte in de bodem.
Voor het inzetten van kunstmestvervangers is wel een toelating van de Europese Commissie nodig. Momenteel vallen digestaat, ammoniumsulfaat en mineralenconcentraat nog onder de gebruiksnorm voor dierlijke mest. Inmiddels heeft het Joint Researche Centre van de Europese Commissie een rapport gepubliceerd met daarin de criteria waaraan kunstmestvervangers uit dierlijke mest moeten voldoen, om buiten de gebruiksnorm van dierlijke mest te vallen.

Naast criteria is een juridisch kader nodig voor het borgen en handhaven van het gebruik van kunstmestvervangers. Het opstellen van dit kader staat nog voor dit jaar op de agenda. Of het toepassen van kunstmestvervangers in 2021 al mogelijk is, blijft onzeker. De verwachting is wel dat kunstmestvervangers vanaf 2022 kunnen worden opgenomen in het nieuwe Nederlandse mestbeleid.
Bron: DLV Advies, 12/10/2020
Publicatie: 13-10-2020