'Schoutens visie op mestbeleid kan leiden tot drijfmesttekort'

De nieuwe visie ‘Contouren toekomstig mestbeleid’ van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft voor alle sectoren een behoorlijke impact. Vooral voor varkenshouders heeft het gevolgen: zij moeten kiezen tussen 100% grondgebondenheid of 100% mestverwerking. Een paar kuub mest afzetten bij de buren of op eigen grond brengen, wordt moeilijk.
Melkvee- en rundveehouders gaan in de toekomst volledig grondgebonden werken. Overige veehouders, zoals varkens- en geitenhouders, krijgen de keuze om grondgebonden of niet-grondgebonden te werken. Bij grondgebondenheid zetten veehouders al hun mest af op eigen grond of bij een bedrijf in de buurt. Boeren voor wie grondgebondenheid niet mogelijk is, voeren alle mest af naar een mestverwerker”, aldus minister Schouten.

Herziening van het mestbeleid moet ervoor zorgen dat er minder regels zijn, het beleid minder fraudegevoelig wordt en dat tegelijkertijd aan de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn kan worden voldaan. Schouten schetst vooralsnog alleen contouren en haar document dient nog vooral als een discussiestuk. De doelstelling is om in 2030 alle facetten binnen het mestbeleid te hebben doorgevoerd.

DLV Advies stelt dat er bij het beeld dat Schouten schetst voor de varkenshouderij nog wel wat verwerkingsinstallaties moeten worden bijgebouwd. Op het moment dat er voldoende capaciteit beschikbaar is, zal het prijsverschil tussen mestafzet en mestverwerking niet erg groot meer zijn. De mestafzetkosten zullen voor varkenshouders wel hoger liggen dan voor de melkveehouders. De verwerkingskosten voor varkensmest nemen niet af, want de investeringskosten voor verwerking worden niet lager.

Doordat rundveemest straks in de regio op de percelen moet worden gebracht en omdat er geen of nauwelijks meer varkensmest wordt gebruikt, kan er ook een tekort aan drijfmest ontstaan. Zeker de akkerbouwbedrijven die ver van een veedicht gebied liggen, kunnen dan geen varkensmest of rundveemest op hun land brengen. In de veedichte gebieden zou er daarnaast wel eens een tekort aan grond voor mestafzet kunnen zijn.
Bron: DLV Advies, 06/10/2020
Publicatie: 06-10-2020