Kringloopmeststoffen alternatief voor kunstmest

Meststoffen van organische oorsprong hoeven niet veel onder te doen voor kunstmest in de rij. Dat is gebleken uit een demoveld bij melkveehouder Jos Verstraten in Westerbeek en op Proefboerderij Vredepeel van WUR Open Teelten.
In het project 'Grondig Boeren met Mais Noord-Brabant' wordt gekeken naar verschillende alternatieven voor kunstmest. Dit jaar lag de nadruk op kringloop. Voor de mais betekent dit dat eigen producten en reststromen uit de omgeving worden benut.

Bij Verstraten zijn proefobjecten ingericht op basis van dezelfde hoeveelheid werkzame stikstof, rekening houdend met de wettelijke werkingscoëfficiënt van de mestsoorten. Zo wordt enkel 45 ton drijfmest vergeleken met 30 ton drijfmest en 5 ton mineralenconcentraat. Dit concentraat is op het ene veld voor de hoofdbewerking toegepast en op het andere na opkomst toegediend. Ook is er een veld met 30 ton runderdrijfmest en 150 kilo kunstmest met 22 procent stikstof en 4 procent zwavel in de rij. Dit is de normale praktijk bij Verstraten. Tot slot ligt er een veld met 10 ton dikke fractie uit runderdrijfmest, met 6 ton mineralenconcentraat voor de hoofdbewerking en 5 ton na opkomst.

Verstraten had bij de eerste fase na opkomst een verschil verwacht. 'De kunstmest in de rij ligt dicht bij het zaad. Dat zou deze mais een groeivoordeel moeten geven, omdat vooral kiemplantjes gevoelig zijn voor het beschikbaar komen van meststoffen. Maar alle planten kwamen tegelijk op.'
Bron: Nieuwe Oogst, 16/09/2020
Publicatie: 18-09-2020