Cumela voorziet capaciteitsproblemen bij mest uitijden in 2021

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt dat de concentratie van werkzaamheden als vanaf 2021 pas 1 april mest op maisland mag worden uitgereden deels opgevangen kan worden via technieken zoals rijenbemesting. Daarbij wordt gelijktijdig gezaaid en bemest. Dat klopt niet", zegt Maurice Steinbusch, beleidsmedewerker Agrarisch loonwerk bij Cumela Nederland. "Want rijenbemesting en zaaien in een werkgang kent een lagere capaciteit dus lost dat het capaciteitsprobleem niet op."
Steinbusch reageert op de wijziging van Besluit gebruik meststoffen en het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Minister Schouten heeft daar de definitieve voorstellen voor bekend gemaakt. Loonwerkers verwachten een capaciteitsprobleem doordat het ministerie de startdatum voor het toepassen van mest op zand- en lössgrond, waar maïs geteeld gaat worden, wil verschuiven naar 1 april.

Het verschuiven van de datum kan ook gevolgen hebben voor de werking van mest en een belemmering vormen voor het vervroegen van de maïsteelt, stelt Cumela. De verkorte periode kan ook problemen wanneer het gedurende de eerste twee weken van april regent, waardoor de draagkracht van de bodem niet optimaal is. Schouten erkent dat dit niet valt uit te sluiten, maar gezien de langjarige neerslagsommen is het risico hierop volgens haar beperkt.

Per saldo leveren de maatregelen de sector een lastenverzwaring op, maar ook extra kosten, zegt Steinbusch. "Loonbedrijven moeten extra kosten maken om in een kortere periode meer werk te kunnen verzetten en zullen dat ook door moeten rekenen aan hun klanten. Wij vinden het erg jammer dat er bij het vaststellen van de maatregelen ook aan voorbijgegaan is dat nu in regio's waar nitraatgehalten in het grondwater al erg laag zijn de sector ook extra kosten moet gaan maken."
Bron: Cumela Nederland, 04/09/2020
Publicatie: 07-09-2020