LTO vraagt minister werk te maken van omslag mestbeleid naar bodembeheer

Na een fanatieke start eind 2018, loopt de herbezinning van het mestbeleid sinds het najaar van 2019 alleen nog maar vertraging op. Debatten en overleggen in de Tweede kamer zijn al meerdere keren uitgesteld of geannuleerd, toezeggingen voor Kamerbrieven worden niet nagekomen. LTO dringt er nogmaals op aan om aan de slag te gaan met deze systeemverandering.
In gesprek met haar leden heeft LTO Nederland medio 2019 het plan ‘De route van herbezinning mestbeleid naar agrarisch bodembeheer voor boer, klimaat en biodiversiteit’ uitgewerkt. In dit plan staat bodembeheer centraal, en wordt opgeroepen tot het realiseren van een systeemverandering: een 2-sporen-benadering waarbij ondernemers op bedrijfsniveau een keuze maken tussen een generieke (forfaitaire) óf een specifieke (maatwerk) benadering.

Andere oproepen en handreikingen die LTO Nederland heeft gedaan aan het ministerie van LNV, zijn onder andere:

•Optimaal gebruik van (producten uit) dierlijke mest als hét voorbeeld van kringlooplandbouw;
•Uitvoering van het klimaatakkoord vergt noodzakelijke keuzes in mestbeleid, waaronder gewasderogatie en ‘koolstofbemesting’;
•Op nationaal niveau wordt alle mest die niet passend is voor de Nederlandse vraag verwerkt tot kwaliteitsproducten voor telers in binnen- en buitenland;
•Bedrijfsspecifieke bemesting middels een balansmethodiek op basis van opbrengt en kwaliteit is een keuze;
•Gestructureerde borging in de keten of regio, sturend op milieudoelen, gegarandeerde mestverwerking of vaste (regionale) afzet, moet leiden tot ruimte voor ondernemers.
Bron: LTO Nederland, 03/09/2020
Publicatie: 04-09-2020