Brabantse akkerbouwer poogt aardappelen te telen zonder kunstmest

In een deelproject van 'Brabant Bemest Beter' zoekt Jacob van den Borne uit Reusel naar de mogelijkheden om zonder kunstmest aardappelen te telen. Hij werkt met bemestingsproducten uit stalsystemen waarbij de de mest aan de bron wordt gescheiden en gebruikt technieken om die gescheiden meststromen apart toe te kunen dienen. Bovendien werkt hij met precisietechnieken en probeert hij optimaal gebruik te maken van groenbemesters, die ook dierlijke mest mogen ontvangen.
Van den Borne zou dierlijke mest maximaal willen benutten. Onder de huidige regelgeving mag hij 170 kilo stikstof uit drijfmest gebruiken. Maar zijn aardappelen hebben 30 kilo meer nodig. Bovendien moet hij de drijfmest emissiearm aanwenden, wat voorafgaand aan de teelt eenvoudiger is, maar waardoor meer verliezen optreden.

"Ik begin het liefst in het jaar voor de aardappelen met het telen van een groenbemester met dierlijke mest. Voorafgaand aan de aardappelen komt de voorjaarsbemesting en tijdens de teelt twee keer de dunne fractie. Die zou ik graag bij de kunstmestruimte rekenen." De akkerbouwer verwacht minder vervluchtiging bij mestscheiding.

"In een stalsysteem waar de mest en urine direct wordt gescheiden, liggen de emissies lager en in het veld ontstaat niet snel ammoniak. Het gewas neemt direct stikstof op en er is weinig tijd voor vervluchtiging."
Brabantse akkerbouwer poogt aardappelen te telen zonder kunstmest
Bron: Nieuwe Oogst, 22/08/2020
Publicatie: 24-08-2020