Coalitie wil snel einde aan subsidies op verbranding houtachtige biomassa
Daarmee gaan de coalitiepartijen lijnrecht in tegen de afspraken in het Klimaatakkoord. Daarin staat dat het kabinet ervan overtuigd is dat de inzet van biomassa nu en richting 2030 en 2050 'noodzakelijk is voor de verduurzaming van onze economie en het realiseren van de klimaatopgave'.
Schone lucht
‘Het gebruik van biomassa is niet de toekomst’, zegt Tweede Kamerlid Matthijs Sienot van regeringspartij D66 en mede-ondertekenaar van de motie. ‘We zijn vuurtje aan het stoken om onze huizen te verwarmen. Het is een gekke situatie. Zoek in het Klimaatakkoord en je treft ongeveer 114 keer het woord ‘biomassa’ aan. Terwijl tegelijkertijd in het Klimaatakkoord gewaarschuwd wordt voor de negatieve effecten van het verbranden van houtige biomassa.’
D66 en de andere drie coalitiepartijen willen geen nieuwe subsidies meer verstrekken voor de verbranding van houtige biomassa voor de opwekking van uitsluitend stroom. Er komt ook een mortuarium op subsidies voor kleine biomassacentrales voor warmte, totdat er aangescherpte eisen zijn voor schone lucht.
Uiteindelijk moet er een eindjaar komen waarna er geen houtige biomassa meer mag worden verbrand met subsidie. 'Wij vragen de minister te komen met een verstandig afbouwpad', aldus Sienot.
Bestaande subsidiebeschikkingen blijven in de motie gerespecteerd. Dat betekent dat kolencentrales die al subsidie hebben gekregen voor de bijstook van biomassa gedurende de daarbij behorende looptijd dat kunnen blijven doen.
De motie van de regeringspartijen komt op de dag dat energiebedrijf Vattenfall aankondigde de bouw van een grote omstreden biomassacentrale in Diemen te heroverwegen. Het bedrijf wil eerst volle steun van de Nederlandse overheid voordat een definitief investeringsbesluit wordt genomen.
Onder vuur
Biomassa ligt al een tijdje onder vuur in de maatschappij en verdeelt de politiek. Voor- en tegenstanders van het verbranden van hout om daarmee elektriciteit en warmte te produceren vechten elkaar al een tijd de tent uit. Voorstanders zeggen dat het CO₂-neutraal is en helpt om de klimaatdoelen te halen, tegenstanders beweren juist dat het tegendeel wordt bereikt: meer CO₂ in de atmosfeer, die de aarde verder opwarmt.
Het kabinet ziet biomassa, conform afspraken in de Europese Unie, als hernieuwbare energie en heeft tot nu toe ruim €8 mrd aan subsidies beschikt voor biomassacentrales en het bijstoken van hout in kolencentrales. Zonder biomassa worden klimaatdoelen een stuk lastiger te halen. Ongeveer 60% van alle in Nederland geproduceerde hernieuwbare energie was vorig jaar afkomstig van biomassa, vooral biobrandstoffen, houtkachels en afvalverbranding.
Door de plee spoelen
Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes heeft tot nu toe steeds geweigerd de stekker uit biomassa te trekken: 'Als we de klimaatopgave willen halen, hebben we biomassa voorlopig nodig', zei hij onlangs nog in de Tweede Kamer. 'Ik wil ervoor hoeden dat we op een woensdagmiddag een belangrijk onderdeel van het Klimaatakkoord door de plee spoelen.'
Waarschijnlijk in de week van 6 juli komt de Sociaal Economische Raad met een advies over het gebruik van biomassa. Wiebes zei eerder dat hij op basis van dit advies het biomassabeleid gaat bijstellen. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie.