Extra handhaving van mestbeleid is belangrijke voorwaarde in nieuwe derogatie

De Europese Commissie hecht groot belang aan extra handhaving en verbetering van de naleving van de mestregelgeving in Nederland. In de derogatiebeschikking voor 2020 en 2021 heeft de Europese Commissie nadere voorwaarden gesteld om dit te borgen. Dat meldt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.
De Europese Commissie heeft de belangrijkste maatregelen uit de versterkte handhavingsstrategie van Schouten als voorwaarden heeft opgenomen in de beschikking voor een nieuwe derogatie om meer stikstof uit dierlijke mest op grasland te mogen uitrijden dan de standaard Europese norm.

De handhaving in de aangewezen risicogebieden, te weten De Peel, Gelderse Vallei en Twente, moet dit voorjaar volledig geïmplementeerd zijn en het nieuwe systeem van ‘real time’ digitale verantwoording van mesttransporten moet aan het einde van dit jaar ingevoerd te zijn. Eind juni 2020 moet er een besluit zijn genomen over de herziening van het Nederlandse sanctiebeleid. Verder moet er in de handhaving meer aandacht zijn voor varkensbedrijven.

Nederland moet ook aan de Europese Commissie rapporteren over de resultaten van fysieke controles per type bedrijf, de vermindering van de niet-naleving, de administratieve sancties en de toegepaste strafrechtelijke vervolging. Dat moet voor het eerst gebeuren in de rapportage over 2020, die juni 2021 zal worden opgeleverd.

Schouten stelt dat de voorwaarden die de Europese Commissie bij het verlenen van de derogatie stelt overeen komen met haar beleidsinzet voor een versterkte handhaving van de mestregelgeving. Het brengt volgens haar geen nieuwe maatregelen voor de sector met zich mee. Wel onderstrepen de voorwaarden het belang van voortvarende en tijdige implementatie van de versterkte handhavingsstrategie mest.
Bron: Ministerie van LNV, 22/06/2020
Publicatie: 23-06-2020