Indamper moet waarde van mineralenconcentraten verhogen

Varkenshouder Bert Rijnen uit Oirschot zette in 2008 de eerste stap om mest op zijn bedrijf te verwerken. Hij investeerde toen in een biogasinstallatie. Vervolgens besloot hij tot het hygiëniseren van het digestaat. Hij ging het digestaat scheiden in een dikke en dunne fractie en besloot de dikke fractie tot 90% droge stof te drogen. Zijn laatste stap betreft een investering in een indamper om de waarde van het mineralenconcentraat uit de dunne fractie te verhogen.
In 2018 investeerde Rijnen in een efficiëntere voorscheiding om een betere kwaliteit dunne fractie over te houden. Na wat te hebben geëxperimenteerd met scheidingstechnieken, schafte de varkenshouder een zeefbandpers en een flotatie-unit aan. Hiermee kon het drogestof gehalte in dunne mineralenfractie worden verlaagd van 8% naar 2%.

De meest recente investering betreft een op maat gemaakte indamper. In vier stappen onder vacuüm en met gebruik van restwarmte wordt proceswater gemaakt. Daarnaast blijft een vloeistoffractie met 70 kilo stikstof per ton over en een kaliumrijke vloeistof. Het indampproces moet nog wat verder geoptimaliseerd. Er belandt nu nog te veel droge stof in de kaliumfractie. De voorscheiding moet nog beter, vindt Rijnen.

Het proceswater uit de indamper wordt opgeslagen in een polyester silo. Pas nadat deze waterfractie door een omgekeerde osmose-installatie en ionenwisselaar is gegaan, mag het worden afgevoerd naar de sloot. Elke maand worden watermonsters getest op een reeks parameters in de lozingsvoorwaarden voor oppervlaktewater.
Bron: Nieuwe Oogst, 06/06/2020
Publicatie: 12-06-2020