'Heffing op kunstmest is een slecht idee'

Reinier Gerrits, directeur Meststoffen Nederland, vindt het voorstel van de Commissie Remkes om een heffing op kunstmest in te voeren een slecht idee. "Vanuit een systeembenadering is kunstmest nodig als aanvulling op dierlijke mest", stelt hij. "Minder stikstofkunstmest voor de productie van ruwvoer betekent meer import van krachtvoer met dezelfde emissies van deren in Nederland en een hogere koolstofvoetafdruk, elders vanwege de import uit andere landen. Dit staat haaks op het streven om meer eiwit van eigen bodem te halen in de Nederlandse landbouw."
"Onderzoek van de Wageningen Universiteit toont aan dat de prijselasticiteit van kunstmest bovendien erg laag is", stelt Gerrits. "Je moet dus naar hele hoge belastingen om het gebruik te reduceren, maar dat gaat vervolgens weer ten koste van de gewasopbrengsten. Een heffing raakt de Nederlandse boer alleen maar in de portemonnee."

"Wanneer de nitraatrichtlijn wordt aangepast, kan er theoretisch nog 17% van het huidige stikstofkunstmestgebruik in Nederland worden vervangen door dierlijke mest. Met dierlijke mestproducten kunnen we nog slagen maken. Akkerbouwers zitten niet te wachten op drijfmest. Dat akkerbouwers geld toe krijgen, geeft aan hoe omgekeerd die keten in elkaar zit. Ze staan wel open voor goede dierlijke organische mestproducten en zijn daartoe ook bereid te betalen. Dus ik zou liever zien dat het kabinet dit stimuleert in plaats van een heffing op kunstmest."

Mest moet een exportproduct kunnen blijven vindt Gerrits. "Andere landen kunnen Nederlandse mest goed gebruiken om hun gewasopbrengsten te verhogen. Vanwege het hoge fosfaatgehalte kan alle mest niet in Nederland blijven. De stikstof die nu geƫxporteerd kan wellicht meer binnen Nederland gehouden worden, maar dat leidt tot meer kunstmestgebruik in omringende landen."
Bron: Boerenbusiness, 10/06/2020
Publicatie: 12-06-2020