'Heffing op kunstmest is niet effectief'

Wageningen Economic Research heeft in opdracht van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een verkenning uitgevoerd naar financiële instrumenten om vervanging van kunstmest door dierlijke mest te stimuleren. De onderzoekers zien de invoering van een heffing op kunstmest, waarvoor de Tweede Kamer in een motie heeft gepleit, daarvoor niet als effectief.
Wageningen Economic Research concludeert dat het gebruik van fosfaat uit dierlijke mest al vrijwel maximaal is in de Nederlandse landbouw. Het gebruik van stikstofkunstmest in de Nederlandse landbouw is aanzienlijk en deze mest zou vervangen kunnen worden door stikstof uit dierlijke mest. Het invoeren van een heffing op kunstmest is volgens de onderzoekers echter weinig effectief omdat samen met het fosfaatoverschot ook stikstof via export en verwerking van mest buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet.

De onderzoekers stellen vast dat er andere mestverwerkingsproducten nodig zijn waarmee het fosfaatoverschot kan worden geëxporteerd en de stikstof zoveel mogelijk kan worden behouden. Hiervoor is vooral stimulering van hoogwaardige mestverwerking nodig. Dat zou kunnen via een subsidie op hoogwaardige verwerking van varkens- en rundveedrijfmest en premies om de stikstof in pluimveemest in de Nederlandse landbouw af te zetten.

Minister Schouten neemt de conclusies van Wageningen Economic Research mee in het verdere traject van de herbezinning op het mestbeleid. Zij verwacht de Tweede Kamer dit voorjaar te kunnen informeren over de contouren van het toekomstig mestbeleid.

Het rapport Vervanging kunstmest door dierlijke mest van Wageningen Economic Research is te vinden op de website van het ministerie van LNV.
Bron: Ministerie van LNV, 18/05/2020
Publicatie: 19-05-2020